1.1ihminen
23 7. Ruuansulatus Ihmisen elimistö tarvitsee ravintoaineita. Ravintoaineita ihminen saa ruuasta. Ruoka sulaa ihmisen sisällä noin 24 tunnin aikana. Ihmisellä on hampaat , joilla se pureskelee ja hienontaa ruuan. Suussa on sylkeä , jonka avulla on helppo niellä ruoka nielun kautta ruokatorveen . Ruokatorven pituus on noin 25 cm. Ruokatorvea pitkin ruoka menee mahalaukkuun eli mahaan 2-3 sekunnissa. Mahassa ruoka on noin 2-4 tuntia. Mahan tilavuus on noin 1,5 litraa ja se on varasto. Mahalaukun lihakset supistelevat ja hajottavat ruokaa mekaanisesti. Hapan mahaneste muuttaa ruuan nestemäiseksi. Mahasta hiilihydraattipitoinen ruoka poistuu nopeasti, proteiini ja rasva hitaammin. Mahasta ruoka poistuu ohutsuoleen . Ohutsuolessa hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat pilkkoutuvat ja imeytyvät elimistöön. Ohutsuolen pituus on noin 7 metriä ja sen PH on korkeampi kuin mahassa. Ohutsuolen pinta-ala on 200-300 neliömetriä. Ravintoaineet imeytyvät elimistöön ohutsuolesta. Maksa ja haima osallistuvat ruuansulatukseen ja auttavat ravintoaineiden hajoamista ohutsuolessa. Noin 8 tuntia ruokailun jälkeen ruokamassa menee ohutsuolesta paksusuoleen . Paksusuolesta imeytyy vettä, mutta ravintoaineet eivät imeydy elimistöön. Paksusuolen pituus on noin 1,7 metriä. Paksusuolessa ruoka on 8 - 48 tuntia. Se ruoka, joka ei imeydy elimistöön, poistuu peräsuoleen . Peräsuoli on noin 25 cm pitkä ja se on ulosteen varastopaikka. Uloste poistuu ihmisestä peräaukon kautta .
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzQ2NzQ4