ke1tek
33 9.2 Ioniyhdisteiden ominaisuudet Monella ioniyhdisteellä on samanlaisia ominaisuuksia. Ioniyhdisteet sulavat huonosti eli niillä on korkea sulamispiste. Esimerkiksi ruokasuolan sulamispiste on 801 °C. Natriumfluoridin sulamispiste on 993 °C ja kaliumjodidin 680 °C. Kiinteä ioniyhdiste ei johda sähköä. Jos lämpötila nousee paljon ja ioniyhdiste sulaa, se johtaa sähköä hyvin. Puhdas vesi ei johda sähköä hyvin. Kun veteen liukenee suolaa, syntyy suolan vesiliuos. Suolan vesiliuos johtaa sähköä. Kaikki suolat eivät liukene veteen hyvin. Ruokasuola liukenee veteen hyvin. Kalsiumkarbonaatti liukenee veteen tosi huonosti. Lämpötila vaikuttaa suolan vesiliukoisuuteen. Suolat liukenevat huonosti rasvaan. 9.3 Ionin syntyminen ja oktettisääntö Kemialliset sidokset kiinnittävät atomit yhteen. Metalliatomin ja epämetalliatomin yhdisteessä muodostuu ionisidos . Ionisidos muodostuu ionien välille. Ioni on aineen rakenneosa, jolla on sähkövaraus. Ionisidos kiinnittää ionit yhteen tosi vahvasti. Ioni syntyy, kun atomi luovuttaa tai ottaa vastaan elektroneita. Kun atomi luovuttaa tai vastaanottaa elektroneita, sille tulee sähkövaraus. Silloin atomista on tullut ioni. Oktetin avulla voi ennustaa, minkälainen ioni atomista tulee. Metalliatomit pääsevät oktettiin, kun ne antavat ulkokuoren elektronit pois. Kun metalliatomi antaa pois negatiivisia elektroneita, muodostuu positiivinen ioni. Kuva 49 Natriumatomi muuttuu natriumioniksi, kun se antaa pois yhden elektronin. Metallit antavat elektroneita pois. Kuva 48 Eri suolat liukenevat veteen eri määrän. Myös lämpötila vaikuttaa liukenemiseen. Monet suolat liukenevat kuumaan veteen paremmin.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzQ2NzQ4