ke1tek

37 Hapan ja emäksinen ovat toistensa vastakohdat. Aine ei voi olla hapan ja emäksinen yhtäaikaa. Jotkin aineet eivät ole happamia tai emäksisiä. Aine, joka ei ole hapan eikä emäksinen, on neutraali . 10.2 pH-arvo on happamuuden mitta Useita aineita ei ole turvallista maistaa. Mittaus kertoo turvallisesti, onko aine hapan tai emäksinen. Happamuuden mitta on pH-arvo. pH-arvo on numero, jonka voi saada selville sähköisellä mittarilla tai indikaattoripaperilla. Jos vesiliuoksen pH on alle 7, liuos on hapan . Happamuus aiheutuu aineesta, joka on happo. Esimerkiksi sitruuna on hapan, koska sitruunassa on sitruunahappoa. Limu on hapanta, koska siinä on hiilihappoa. Jos aineen pH on 2 tai alle, aine syövyttää ihoa. Jos vesiliuoksen pH on yli 7, liuos on emäksinen . Emäksisyys aiheutuu aineesta, joka on emäs. Esimerkiksi konetiskiaine on tosi emäksistä, koska siinä on natriumhydroksidia. Natriumhydroksidi on emäs ja konetiskiaine on emäksinen aine. Jos aineen pH on 11,5 tai isompi, aine syövyttää ihoa. Jos vesiliuoksen pH on tasan 7, liuos on neutraali . Kuva 55 Saippua, ruokasooda ja kananmunan valkuainen ovat vähän emäksisiä aineita. Niillä on saippuainen maku. Kloriitti on tosi emäksinen aine. Tosi emäksinen aine on syövyttävä. Kuva 56 Puhdas vesi, maito ja sokeri ovat neutraaleja aineita. Ruokasuolan maku tuntuu pistävältä, mutta se ei ole samalla tavalla kirpeä kuin hapan aine. Myös ruokasuola on neutraali aine. Kuva 57 Jälkiruoassa on mustikkaa kahdessa eri pH:ssa. Marengin pH on yli 7. Marenki on emäksistä ja mustikka on sinistä. Rahka on hapanta. Rahkan pH on alle 7 ja mustikka on punaista.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzQ2NzQ4