ke1tek
39 Neutraloituminen on kemiallinen reaktio, jossa oksoniumionit ja hydroksidi-ionit reagoivat keskenään. Kun oksoniumioni ja hydroksidi-ioni kohtaavat, yksi vetyioni siirtyy oksoniumionilta hydroksidi-ionille. Reaktiossa syntyy pelkkää vettä, joka on neutraalia. 10.4 Pitoisuus ja happamuus Pitoisuus tarkoittaa, kuinka paljon seoksessa on jotakin ainetta. Esimerkiksi makeassa mehussa on suuri sokeripitoisuus. Desinfiointiaineen alkoholipitoisuus voi olla 40 prosenttia. pH riippuu hapon tai emäksen pitoisuudesta. Jos happoa on ihan vähän, pH on vain vähän alle 7. Kun hapon pitoisuus on suuri, pH on pienempi. Esimerkiksi eri omenoissa on eri määrä happoa. Makeassa omenassa on vähän happoa ja sen pH voi olla 4. Kirpeässä omenassa on paljon happoa ja sen pH voi olla 3. Myös emäksen määrä muuttaa pH:ta. Kun leivonnassa käyttää ruokasoodaa, määrän kanssa pitää olla tarkka. Oikea määrä ruokasoodaa ei maistu pahalta. Jos ruokasoodaa on liikaa, pH nousee liikaa ja ruoka alkaa maistua saippualta. Pitoisuutta voi tutkia neutraloitumisreaktion avulla. Kun happoon lisää emästä, happo neutraloituu ja pH nousee. Kun kaikki happo on neutraloitu, pH on 7. Jos emästä kuluu vähän, happopitoisuus on pieni. Jos emästä kuluu paljon, happopitoisuus on suuri. Indikaattori auttaa tarkkailemaan, mikä on aineen pH Kuva 59 Neutraloituminen on kemiallinen reaktio. Reaktiossa oksoniumionit (H 3 O + ) ja hydroksidi-ionit (OH − ) muuttuvat vesimolekyyleiksi (H 2 O). Kuva 61 Ruokasooda on emäksinen aine. Etikka on hapan aine. Kun yhdistää ruokasoodaa ja etikkaa tapahtuu kemiallinen reaktio nimeltä neutraloituminen. Kuva 60 Vahvassa pesuaineessa kerrotaan natriumhydroksidipitoisuus eli kerrotaan kuinka paljon seoksessa on natriumhydroksidia.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzQ2NzQ4